Gozd

NARAVA

Verjamemo, da kakovostni naravni materiali lahko vplivajo na kakovost življenja. Če so kakovostno obdelani, v kombinaciji z inovativnimi pristopi dobijo nove, raznolike funkcije in bogatijo naše bivalno okolje.

Drevesni list
Les

MODULARNOST

Kookam izdelki so izdelani iz lesenih elementov najkvalitetnejšega bukovega lesa, ki mu raster lukenj omogoča modularnost in različnost pri sestavljanju.

ZGODBA O KOOKAM

Pohištvo KOOKAM prihaja iz ene najbolj zelenih evropskih držav - Slovenije, kjer je odnos do neokrnjene narave, gozda in lesa vtkan v samo bistvo njenih prebivalcev. Masiven les odlične kakovosti je skrbno in natančno obdelan, sodobna tehnologij pa omogoča, da je površinsko obdelan z medicinskim oljem, kar zagotavlja kakovosten končni izdelek. Leseni elementi so izdelani iz domače bukovine, prav tako so vsi leseni, plastični in tiskani elementi izdelani v Sloveniji.

Ideja znamke KOOKAM je plod večletnih izkušenj univerzitetnega diplomiranega inženirja lesarstva Blaža Primožiča, ki je dolgo razmišljal, kako bi razvil elemente, s katerimi bi ljudje lahko oblikovali okolje po svoji meri. Idejo o modularnem pohištvu je na začetku razvijal s pomočjo Primorske univerze. Zaradi velikega potenciala in izvirne ideje je bil projekt leta 2015/2016 podprt s sredstvi Horizont 2020, ki so omogočala, da je Blaž k sodelovanju povabil še druge ustvarjalce. Gašper je bil del projekta že od 2105, Žiga in Kaja sta se projektu pridružila leta 2016. Žiga je z znanjem na področju tehnologije razvil lesene, plastične in kovinske elemente, Kaja pa je iz elementov oblikovala uporabne izdelke ter pohištvo. Prvotno ime Wallco smo preimenovali v blagovno znamko KOOKAM. In tako se je začela pot sistema KOOKAM - od nas do vašega doma.

Ponosni smo, da nam je uspelo ustvariti inovativni sistem KOOKAM, in upamo, da boste nad njim navdušeni tako, kot smo sami.

Element

NAJ VAM PREDSTAVIMO NAJBOLJ KREATIVNEGA ČLOVEKA

To ste vi, ko ste bili stari 10 let.

Otroke smo vprašali, kakšno je njihovo sanjsko okolje. Odgovorili so, da želijo živeti: v igrivem okolju, ki dopušča svobodo igranju in domišljiji, podpira ustvarjalno sestavljanje in izkustveno učenje. Otroci si želijo: ustvarjalno okolje, kjer si igraje zgradijo domišljijski svet. Otroci si torej želijo: okolje KOOKAM. Sistem elementov KOOKAM omogoča spreminjanje prostora in nadgradnjo izdelkov. Otroci želijo večkrat spremeniti sobo zaradi svoje rasti in potreb. Zakaj ne bi spali v postelji, ki jim je ravno prav velika in visoka, hkrati pa jo z dodajanjem elementov spremenite v jadrnico ali avto? Zakaj ne bi sedeli na ergonomskem stolu, ki se spremeni v jahalnega konjička? To pomeni, da lahko otroško sobo spremenite po lastnih zahtevah, brez pomoči dragih moj strov, saj je sestavljanje pohištva KOOKAM otroško lahko. Spremembo v sobi naredite kar ob koncu tedna in soba dobi nov videz in funkcijo. Otroci uživajo, ko vam pri tem pomagajo, so ponosni na ustvarjalne starše, pridobivajo izkušnje pri sestavljanju in vadijo zbranost ter koncentracijo in se veselijo skupnega doživetja. Otrok ni težko motivirati, ko postane sestavljanje le igra. Zato so otroci izbrali KOOKAM.

O NAS

Blaž Primožič

Blaž Primožič

ustanovitelj, direktor in vodja razvoja

Zgodnje srečanje z lesom v domači delavnici in na srednji lesarski šoli me je vodilo v študij lesarstva na Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2005 sem ustanovil podjetje Proform, d. o. o., ki je prepoznavno na področju lesnega gradbeništva kot specialist za lesno gradnjo in dobavitelj materialov naprednim podjetjem. Leta 2011 smo odprli še lastno mizarsko-tesarsko delavnico, kjer poteka tudi izdelava prototipov in celotna proizvodnja KOOKAM. Dobre ideje so se večkrat potrdile z različnimi nagradami in priznanji: zelena misija na sejmu DOM 2011, pridobljena sredstva na Horizon 2020 leta 2015/2016, pridobitev patenta za sistem sestavljanja KOOKAM 2016.


Žiga Žuber

vodja tehnologije

Izobraževal sem se na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, pozneje pa razvijal stroje in naprave za kmetijsko mehanizacijo ter aktivno sodeloval na področju nove generacije robotike in avtomatizacije proizvodnje. Projekt KOOKAM me je navdušil kot še nobeden do zdaj. Omogoča mi biti kreativen pri razvoju detajlov elementov KOOKAM z najnovejšimi programskimi orodji in obdelavo na CNC-strojih. Da je les edinstven material zaradi njegove topline, strukture, delovanja pri spremembi vlage in včasih nepredvidenega delovanja, spoznavam vsak dan

Žiga Žuber

Kaja Gortnar

Kaja Gortnar

vodja oblikovanja

Diplomirala sem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje. V KOOKAM sem zadolžena za oblikovanje izdelkov in elementov, razvoj grafične podobe, stike in izobraževanje uporabnikov.


Gašper Ravnik

vodja proizvodnje

Izobraževal sem se na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Ljubljani. Dolgoletne izkušnje v proizvodnji pohištva in lesenih konstrukcij mi omogočajo, da z občutkom za preciznost skrbim za izdelavo lesenih elementov KOOKAM vrhunske kakovosti. Skrbim, da kakovost elementov ostaja na prvem mestu - pred količino in hitrostjo izdelave.

Gašper Ravnik